flevitida

Τι είναι οι κιρσοί;

January 18, 2019

Τι είναι οι κιρσοί;

Οι κιρσοί στην πραγματικότητα είναι φλέβες που έχουν πρηστεί και διευρυνθεί. Οποιαδήποτε φλέβα που βρίσκεται κοντά στην επιφάνεια της επιδερμίδας μπορεί να γίνει κακοήθης όμως συνήθως εκείνες που επηρεάζονται περισσότερο είναι αυτές που βρίσκονται στα πόδια σας. Αυτό συμβαίνει κυρίως επειδή όταν περπατάμε και όταν στεκόμαστε αυξάνεται η πίεση στις φλέβες που βρίσκονται στο κάτω μέρος του σώματος μας.

Για πολλούς ανθρώπους οι κιρσοί και η φλεβίτιδα -μια παρόμοια κατάσταση με πιο ήπια συμπτώματα- είναι απλώς ένα πρόβλημα κοσμητικής. Σε άλλους ανθρώπους οι κιρσοί μπορεί να προκαλέσουν έντονη δυσφορία ενώ μερικές φορές μπορεί να οδηγήσουν και σε πιο σοβαρά προβλήματα.

Οι κιρσοί μπορεί να μην προκαλέσουν καθόλου πόνο.

Άλλα σημάδια που μπορεί να εμφανιστούν και φανερώνουν κιρσούς ή φλεβίτιδα είναι:

 • Φλέβες με σκούρο μπλε ή μοβ χρώμα.
 • Φλέβες που φαίνονται έντονα διογκωμένες στην επιδερμίδα σας -συχνά μοιάζουν με τα κορδόνια των αθλητικών παπουτσιών.

Τα επώδυνα συμπτώματα των κιρσών μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Ένα αίσθημα πόνου και βάρους στα πόδια σας.
 • Κάψιμο, σφίξιμο, μυϊκές κράμπες και πρήξιμο στα πόδια σας.
 • Ο πόνος χειροτερεύει στην ορθοστασία αλλά και όταν κάθεστε.
 • Έχετε φαγούρα γύρω από κάποια φλέβα.
 • Το δέρμα γύρω από τον κιρσό αποχρωματίζεται.

Η φλεβίτιδα μοιάζει πολύ με τους κιρσούς όμως εμφανίζεται σε μικρότερες φλέβες. Η φλεβίτιδα βρίσκεται πιο κοντά στην επιφάνεια της επιδερμίδας και συχνά κάνει τις φλέβες να έχουν μια κόκκινη ή μπλε απόχρωση.

Η φλεβίτιδα εμφανίζεται κυρίως στα πόδια όμως είναι πολύ πιθανό να έχετε και στο πρόσωπο. Διαφέρουν αρκετά σε μέγεθος από τους κιρσούς και συχνά μοιάζει με ιστό αράχνης.

Πότε να επισκεφθείτε ένα γιατρό για τους κιρσούς στα πόδια;

Με κάποιες τεχνικές που θα ακολουθήσετε στο σπίτι θα μπορέσετε και μόνοι σας να ελαττώσετε τον πόνο των κιρσών αλλά και να αποτρέψετε την επιδείνωση τους. Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να ασκήστε, να έχετε ψηλά τα πόδια σας σε κάθε ευκαιρία αλλά και να χρησιμοποιείτε κάλτσες συμπίεσης.

Αν σας απασχολεί σε μεγάλο βαθμό η εμφάνιση των κιρσών στα πόδια σας και δεν παρατηρείται καμία βελτίωση παρά τις σπιτικές τεχνικές τότε καλό θα ήταν να επισκεφθείτε τον γιατρό σας.

Αιτίες εμφάνισης κιρσών / φλεβίτιδας

Οι αδύναμες ή κατεστραμμένες βαλβίδες μπορεί να οδηγήσουν στην εμφάνισή των κιρσών. Οι αρτηρίες μεταφέρουν αίμα από την καρδιά στους ιστούς και οι φλέβες επιστρέφουν το αίμα πάλι στην καρδιά ώστε να μπορεί να επανακυκλοφορήσει. Για να γίνει επιτυχώς όλη αυτή η διαδικασία οι φλέβες των ποδιών στην ουσία λειτουργούν ενάντια στη βαρύτητα.

Οι μυϊκές συσπάσεις που γίνονται στα κάτω άκρα δρουν σαν αντλία και τα τοιχώματα των φλεβών βοηθούν να επιστρέψει το αίμα στην καρδιά. Οι μικρές βαλβίδες που βρίσκονται στις φλέβες ανοίγουν όσο το αίμα περνά για να πάει στην καρδιά και κλείνουν για να το εμποδίσουν να πάει προς την αντίθετη φορά.

Αν αυτές οι βαλβίδες είναι αδύναμες ή καταστραφούν με κάποιον τρόπο το αίμα είναι πιθανό να ρέει αντίστροφα προκαλώντας έτσι το τέντωμα και τη διόγκωση των φλεβών.

Παράγοντες κινδύνου εμφάνισης κιρσών / φλεβίτιδας

Αυτοί οι παράγοντες αυξάνουν την πιθανότητα να εμφανίσετε κιρσούς.

Ηλικία

Ο κίνδυνος εμφάνισης κιρσών αυξάνεται ανάλογα με την ηλικία σας. Η γήρανση προκαλεί φθορά στις μικρές βαλβίδες των φλεβών που ρυθμίζουν τη ροή τους αίματος στις φλέβες. Τελικά αυτή η φθορά είναι που αφήνει το αίμα να ρέει αντίθετα στις φλέβες αντί να πηγαίνει προς την καρδιά.

Φύλο

Οι γυναίκες έχουν αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης κιρσών. Οι ορμονικές μεταβολές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή πριν την εμφάνιση κάθε έμμηνου ρύσης ακόμα και κατά την εμμηνόπαυση μπορεί να είναι παράγοντας να χαλαρώσουν οι φλέβες.

Εγκυμοσύνη

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αυξάνεται ο όγκος του αίματος που κυκλοφορεί στο σώμα. Αυτή η αλλαγή συμβαίνει για να υποστηρίξει την ανάπτυξη του εμβρύου όμως αυξάνεται επίσης η πιθανότητα να πρηστούν οι φλέβες στα πόδια της εγκύου. Οι ορμονικές αλλαγές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορούν επίσης να έχουν κάποια ανάμειξη.

Οικογενειακό Ιστορικό

Εάν άλλα μέλη της οικογένειας είχαν ή έχουν κιρσούς υπάρχει αυξημένη πιθανότητα να έχετε κι εσείς.

Παχυσαρκία

Το υπερβολικό βάρος προσδίδει πρόσθετη πίεση στις φλέβες σας, ιδιαίτερα αυτές που βρίσκονται στα πόδια.

Ορθοστασία για πολλές ώρες ή καθιστική ζωή

Το αίμα δεν μπορεί να τρέξει στις φλέβες αν είστε στην ίδια στάση σώματος για πολλές ώρες.

Επιπλοκές φλεβίτη / κιρσών

Οι επιπλοκές των κιρσών εμφανίζονται σπάνια, όμως μπορεί να περιλαμβάνουν:

Έλκη

Μπορεί να σχηματιστούν επώδυνα έλκη στο δέρμα που βρίσκεται κοντά σε κιρσούς, ιδιαίτερα αν βρίσκονται κοντά στους αστραγάλους. Ένα αποχρωματισμένο κομμάτι δέρματος είναι το πρώτο σημάδι που θα παρατηρήσετε πριν δημιουργηθεί το έλκος. Επισκεφθείτε άμεσα τον γιατρό σας αν παρατηρήσετε οποιοδήποτε σημάδι που μπορεί να μοιάζει με έλκος.

Θρόμβοι αίματος

Κάποιες φορές οι φλέβες που βρίσκονται αρκετά βαθιά στα πόδια σας μπορεί να μεγαλώσουν. Σε μια τέτοια περίπτωση το πόδι μπορεί να πρηστεί και να σας πονά. Αν πονάτε πολύ στο πόδι και ο πόνος δεν φεύγει μπορεί να έχει δημιουργηθεί θρόμβος μέσα σε κάποια φλέβα σας – θρομβοφλεβίτιδα- επισκεφθείτε άμεσα τον γιατρό σας.

Αιμορραγία

Περιστασιακά οι φλέβες που βρίσκονται κοντά στην επιφάνεια τις επιδερμίδας ενδέχεται να σκάσουν. Αυτό θα προκαλέσει αιμορραγία που χρήζει άμεση ιατρική παρακολούθηση.

Πρόληψη των κιρσών

Δεν υπάρχει τρόπος να μπορέσετε να αποφύγετε εντελώς τη δημιουργία φλεβίτιδας ή κιρσών. Όμως η βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος αλλά και της μυϊκής σας κατάστασης μπορεί να βοηθήσει ελαττώνοντας τις πιθανότητες εμφάνισης κιρσών.

Ότι σας προτείναμε πιο πάνω για την αντιμετώπιση των κιρσών είναι ακριβώς οι ίδιες τεχνικές που θα σας βοηθήσουν στην πρόληψη για να μην εμφανίσετε κιρσούς εξ αρχής.

Έτσι λοιπόν μπορείτε να:

 • Ασκήστε
 • Κρατάτε το βάρος σας σε φυσιολογικά για την ηλικία σας επίπεδα.
 • Ακολουθείτε διατροφή με μεγάλη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και μικρές ποσότητες αλατιού.
 • Αποφεύγετε να φοράτε ψηλά τακούνια ή στενές κάλτσες και καλσόν.
 • Ανυψώνεται τα πόδια σας με την πρώτη ευκαιρία
 • Αλλάζεται συχνά τη στάση σώματος με την οποία κάθεστε.
 • Μειώστε την ορθοστασία ή αν αυτό δεν είναι εφικτό προσπαθήστε να κάνετε μια σύντομη βόλτα για να κυκλοφορήσει το αίμα στα πόδια σας και να μη μένει στάσιμο.
 • Μην έχετε το πόδια σας κοντά σε συσκευές που εκπέμπουν θερμότητα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *